3439916684?profile=originalBudapest, 2011. november 23., szerda (MTI) - Ötvenéves a Magyar Biofizikai Társaság, ebből az alkalomból az MTA Biológiai Osztálya és a Magyar Biofizikai Társaság jubileumi tudományos ülést rendez csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia székházában, ahol a jeles hazai biofizikai iskolák egy-egy képviselője tart előadást a legújabb tudományos eredményekről.

    A rendezvényre A magyar tudomány ünnepe keretében kerül sor.
    "Európában elsőként, a Brit Biofizikai Társasággal egy időben, 1961-ben alakult meg a Magyar Biofizikai Társaság. A szervezeti keret nagy lendületet adott a hazai biofizikának, s a társaság nemcsak egyik legöregebb, de létszámában is egyik legjelentősebb a világon" - hangsúlyozza a Biofizikai Társaság az MTI-hez eljuttatott közleménye.
    Mint a dokumentum kiemeli, "az úttörő alapítás lehetővé tette, hogy a magyar társaság alapító tagja legyen a Biofizikai Világszervezetnek és az Európai Biofizikai Társaságok Szövetségének." A jó nemzetközi kapcsolat és hírnév tükröződik abban, hogy 1993-ban a biofizikusok világkonferenciáját, 2011 augusztusában pedig az Európai Biofizikai Konferenciát Budapesten rendezték, ezzel is megemlékezve az 50 éves évfordulóról.
    A jubileumi tudományos ülésen Závodszky Péter, az MTA rendes tagja, a Biofizikai Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztályának elnöke házigazdaként áttekinti a magyar biofizika elmúlt ötven évét, megemlékezve e korszak jeles tudósairól és tudományos eredményeiről, majd a hazai biofizikai iskolák egy-egy képviselője tart előadást a legújabb tudományos eredményekről.    
    "Ma azt láthatjuk nano-bio-technológia a műszaki fejlődés új korszakát nyitja meg, és ez az a terület, ahol a fizika és a biológia találkozik, vagyis a biofizika. Az előadásokban hallhatunk miniatürizált, chip méretű laboratóriumok újdonságairól, molekuláris nanogépekről, és megtudhatjuk, milyen molekuláris kölcsönhatások biztosítják egészségünket vagy okozzák betegségeinket, lehetővé téve a tudományosan megalapozott gyógyítást. A tudományos ülés egyik célja annak bemutatása, hogy a magyar biofizika számos területen jelen van a világ élvonalában" - mutat rá a közlemény.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu