Sikeres éjszaka a tudománnyal (in Hungarian)

Várakozáson felüli volt a Kutatók Éjszakája pénteki rendezvényeinek látogatottsága. A vidéki helyszíneken a tavalyinál átlagosan 20 százalékkal többen vettek részt a programokon, a fővárosban pedig a szervezők becslése szerint körülbelül tizenkétezer látogató fordult meg 36 helyszínen. Az érdeklődők kora délutántól egészen hajnalig válogathattak a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. Idén még többen előre megtervezet menetrenddel érkeztek.A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat elérte célját: egyre többen kíváncsiak arra, hogy kik azok az emberek, akik a napi életünket meghatározó dolgokat kitalálják, megtervezik, kifejlesztik, tökéletesítik, vagy épp a minőségét ellenőrzik. Ezen a különleges éjszakán a tudomány segítségével ismét számos érdekességet megtudhattunk a bennünket körülvevő világról.
A gödöllői Szent István Egyetem Pókok és emberek című programja minden korcsoportot megmozgatott: legfiatalabb és legbátrabb "póksimogató" egy alig több mint egy éves kislány volt. Az egyetem laborjaiban humán DNS-t is izolálhattak az érdeklődök, és saját DNS-üket egy kis csepp alakú üvegcsében egy nyakláncra felfűzve vihették haza. A „helyszínelős” programok egyébként mindenütt nagy sikert arattak Gödöllőtől Miskolcon át Budapestig. Szarvason a Halászati és Öntözési Kutatóintézet több 600 literes akváriummal máskor nem látható halakkal mutatta be, milyen érdekes is a vizek világa - láthattak a vendégek barramundit, vagy nílusi tilápiát és persze a különleges tokféléket. A Corvinus Egyetemen az Illóolajok, házi parfümkészítés című program volt a legnépszerűbb. Az Óbudai Egyetem 77 programja 7 helyszínen zajlott, a legnépszerűbbnek a tésztahíd bemutatása, teherbírásának mérése, és terheléses törése bizonyult. A Budapesti Műszaki Egyetemen kiderült, hogy több ezer különböző mikroba törzset – gombákat, baktériumokat – őriznek kémcsövekben az egyetemen, hogy bármikor elővehessék és továbbtenyésszék őket, hogy segítségükkel gyógyszereket, sajtokat vagy akár sört gyárthassanak.

A további programokon kiderült például, mik a 3D technika fizikai alapjai, hogy mit keresnek a klónok a növénytermesztésben, mi a bluebox technika háttere, vagy, hogy hogyan működik a fogfehérítés, de megtanulhattunk évgyűrűt olvasni is. Foglalkozhattunk genetikával, robotikával, nukleáris folyamatokkal. A Kutatók Éjszakáján ott volt Dr. Czeizel Endre genetikus, Dr. Zacher Gábor toxikológus, Németh Lajos meteorológus, Oroszi László feltaláló, Mérő László matematikus – hogy csak néhányat említsünk az ismertebb nevek közül. Emellett szinte minden helyszínen látványos fizikai és kémiai kísérletekkel készültek a szervezők.

A látogatók összetételében a fiatalok aránya ismét nőtt a tavalyihoz képest, de idén is érkeztek egész családok, és képviseltette magát az idősebb korosztály is. Az egyetemista és 26-40 éves korosztály volt a legaktívabb. Sok diák iskolás csoporttal, szervezetten érkezett budapesti és vidéki programokra is, sok iskola immár visszatérő látogatóként. A regisztrációs programok szinte minden helyszínen 100%-os telítettséggel zajlottak. Idén a benyomások szerint a tavalyinál többen érkeztek előre megtervezett menetrenddel, céltudatosan keresve a programokat.

Országos szinten 2006 és 2011 között háromezerről közel negyvenötezerre nőtt a látogatók száma. 2012-ben 29 város 60 intézménye nyitotta meg kapuit, s a szervezők becslése szerint több, mint ötvenezer látogató volt kíváncsi a kutatók munkájára. Ennyien tapasztalhatták meg, hogy a gyakran rejtélyes munkát végző kutatók is emberek, akik közvetlen stílusban, segítőkész módon és humorral beszélnek választott szakmájukról.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu