Night of the researchers 2009 - Kutatók éjszakája 2009 (post in Hungarian)


„Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi”

-Einstein-


Pí-sör, csili csodák és Kisvakond


Pénteken Kutatók Éjszakája 2009

Szeptember utolsó péntek éjszakáján, azaz 2 nap múlva a többi uniós országhoz hasonlóan hazánkban is megrendezik a nyitott egyetemek és laboratóriumok éjszakáját – 20 városban több mint 600 ingyenes, interaktív kísérlet, előadás, kiállítás ismerteti meg az érdeklődőket a tudomány hétköznapira lefordított világával. Az idei Kutatók Éjszakája a Kreativitás és Innováció Európai Évének kiemelt eseménye, és fővédnökét, Losonczi Áron feltalálót is az év nagykövetei közül választotta.

Győrben például a transzhumanizmus ösvényein haladva meghallhatjuk az űr hangját, Debrecenben kiállítás keretében tárhatjuk fel a kutatók másik életét, Nyíregyházán a hegyaljai bormitológia ígér felejthetetlen perceket, Gödöllő pedig számos csili csodát és szarvasgomba-vadászatot kínál 25-ére. Ugyanekkor Miskolcon konfliktuskezelő játékokat lehet játszani, olajkutat fúrni és fémkenyeret sütni, Szegeden bemutatkozik Kisvakon, a kémikus, valamint éjszakai kalandtúrára lehet indulni a Füvészkertben.

A központi budapesti programoknak a Millenáris és Jövő Háza ad otthont 15 órától kezdve. Nyitányként a klónegér találkozik a Gömböccel a betonfényben, azaz hogyan lesz a tudásból termék címmel kutatók, feltalálók, valamint az MTA, az NKTH és a Magyar Szabadalmi Hivatal képviselőivel kerekasztal-beszélgetés zajlik arról, hogy mit jelent az innováció, hogyan állunk az eredmények hasznosításának kultúrája terén, érdemes-e egy kutatónak külföldre menni és/vagy hazajönni, ki és hogyan segítheti ebben. Majd a klímaváltozások nyomába eredhetünk, megismerhetjük a gumicukor vírusokat és a lenyűgöző betegségeket. A Messer Hungarogáz Kft. színpadán pedig Légből kapott varázslatok címmel látványos, levegőt alkotó gázokkal kapcsolatos kísérletekben vehetünk részt.

A budapesti egyetemek is minden eddiginél sokszínűbb, látványosabb programkínálattal készültek az idei észbontó éjszakára: például az ELTÉ-n álmot lehet kutatni és vulkánt építeni, valamint barangolhatunk a virtuális glóbuszok múzeumában, és megismerkedhetünk az intelligens életőrrel is. A BME-n többek között bevezetik a látogatókat a sörösdoboz roppantásának rejtelmeibe, kiderül a villamosságról, hogy miért is szórakoztató, valamint felfedezhetjük a káoszban lakozó matematikát is. A Semmelweis Egyetemen a nanovilág és a molekuláris muzsika csodájába vezetik be a kíváncsiskodókat, a Pázmányon pedig a robotfocit követően a Kutatók Kocsmájában lehet regenerálódni.

A Kutatók Éjszakája nevű összeurópai rendezvénysorozatba hazánk a kezdetektől fogva csatlakozott: a tudományos, ám könnyed éjszaka 2006 óta népszerűsíti a tudományt és a kutatói életpályát a fiatalok számára Magyarországon is. Az idei észbontó éjszakán 21 intézmény* programjára több mint negyvenezer látogatót várnak a szervezők.

Kutatók Éjszakája Magyarországon


*A Tempus Közalapítvány által koordinált 2009-es konzorcium tagjai: a Bajai Bemutató Csillagvizsgáló, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Halászati és Öntözési Kutatóintézet, a Kecskeméti Főiskola, a Magyar Tudományos Akadémia Enzimológiai Intézete, a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Miskolci Egyetem, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, a Nyíregyházi Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, és a Szent István Egyetem.www.kutatokejszakaja.hu

Views: 6

Comment

You need to be a member of The International NanoScience Community to add comments!

Join The International NanoScience Community

Welcome - about us

Welcome! Nanopaprika was cooked up by Hungarian chemistry PhD student in 2007. The main idea was to create something more personal than the other nano networks already on the Internet. Community is open to everyone from post-doctorial researchers and professors to students everywhere.

There is only one important assumption: you have to be interested in nano!

Nanopaprika is always looking for new partners, if you have any idea, contact me at editor@nanopaprika.eu

Dr. András Paszternák, founder of Nanopaprika

Publications by A. Paszternák:

Smartphone-Based Extension of the Curcumin/Cellophane pH Sensing Method

Pd/Ni Synergestic Activity for Hydrogen Oxidation Reaction in Alkaline Conditions

The potential use of cellophane test strips for the quick determination of food colours

pH and CO2 Sensing by Curcumin-Coloured Cellophane Test Strip

Polymeric Honeycombs Decorated by Nickel Nanoparticles

Directed Deposition of Nickel Nanoparticles Using Self-Assembled Organic Template,

Organometallic deposition of ultrasmooth nanoscale Ni film,

Zigzag-shaped nickel nanowires via organometallic template-free route

Surface analytical characterization of passive iron surface modified by alkyl-phosphonic acid layers

Atomic Force Microscopy Studies of Alkyl-Phosphonate SAMs on Mica

Amorphous iron formation due to low energy heavy ion implantation in evaporated 57Fe thin films

Surface modification of passive iron by alkylphosphonic acid layers

Formation and structure of alkylphosphonic acid layers on passive iron

Structure of the nonionic surfactant triethoxy monooctylether C8E3 adsorbed at the free water surface, as seen from surface tension measurements and Monte Carlo simulations

Next partner events of TINC

We are Media Partner of: