Négy éve a nanotudományok szolgálatában (in Hungarian)

Alapításának negyedik évfordulójához közelít a NanoTudomány Nemzetközi Közössége (The International NanoScience Community). A Nanopaprika (www.nanopaprika.eu) 2007. november 27-től a világ több mint 80 országának 5100 kutatóját, diákját és ipari szakemberét köti össze nap mint nap, virtuális kapcsolati pontot biztosítva a nanotechnológia különböző ágaival foglalkozó szakembereknek és az érdeklődőknek.

„Az egész egy véletlen találkozásnak köszönhető” – emlékszik vissza dr. Paszternák András, a portál alapítója. „Egy hideg novemberi reggelen összefutottam dr. Kálmán Erika professzor asszonnyal, a doktoranduszi témavezetőmmel, az MTA Kémiai Kutatóközpont folyosóján. Egy már létező, magyar nyelvű nanooldal szerkesztését szerette volna rám bízni. Kértem egy nap gondolkodási időt, s azt javasoltam, indítsunk inkább egy közösségi oldalt, amit a felhasználók töltenek majd meg friss, aktuális tartalommal. Hát ennyi volt, egy véletlen találkozás.” – teszi hozzá a ramat gani Bar-Ilan Egyetem posztdoktori ösztöndíjasa.

Az oldal a kezdetektől próbálkozik a folyamatos megújulással. 2011-ben virtuális nemzetközi poszter-konferenciával, kutatócsoporti adatbázis kiépítésével és a tagok legizgalmasabb közleményeinek megosztásával vált még vonzóbbá a nanotudományok világában. Mára Európától Amerikán át Ázsiáig akadnak olyanok, akik a weblap segítségével találtak új állásra, nyertek el ösztöndíjakat, indítottak közös kutatási projekteket.

„Nem a számok a lényegesek, a 2000 blogbejegyzés, a 500 fórum téma vagy a 120 tematikus csoport. A kötetlen hangvétel az, amellyel mások tudunk lenni, mint a többi, kutatóintézetekhez, egyetemekhez, vállalatokhoz kötődő tudományos közösségi hálózat. PhD hallgatóként megtanultam, hogy a laboratóriumi munka, az eredmények publikálása mellett van még egy fontos dolog. A személyes kapcsolat a hasonló kutatási területeken dolgozó hazai és külföldi szakemberekkel. Ezt próbáljuk erősíteni az Internet nyújtotta eszközökkel.” – vélekedik a független portált létrehozó vegyész.

A globális közösségi oldalak elsöprő növekedése mellett is sikerült talpon maradnia és növekednie a portálnak, s szolgálni a nanotudományokkal foglalkozókat. A születésnaphoz kötődően több újdonsággal is jelentkezik a Nanopaprika az elkövetkező hetekben.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu