Igazolták a nanorészecskék gyulladást keltő hatását (in Hungarian)

Dublin, 2012. június 12., kedd (MTI) - Súlyos egészségügyi következményekhez, gyulladások, autoimmun betegségek kialakulásához vezethet, ha valaki hosszabb időn át nanorészecskék hatásának van kitéve - állapították meg a Trinity College Dublin kutatói.

    Mint az egyetem honlapján írják (www.tcd.ie), tanulmányukat a Nanomedicine című tudományos folyóiratban ismertetik részletesen. Eredményeiknek jelentősége lehet a nanotechnológiai termékek és anyagok gyártásában, használatában és végleges elhelyezésében is.
    Ismert, hogy a közlekedésből származó koromszemcsék, a cigarettafüst és a por hosszabb időn át tartó belélegzése a tüdő krónikus gyulladásához vezethet, ahogyan a dohányzás és az autoimmun betegségek kialakulása között is kapcsolat áll fenn. Mostani tanulmányukban arra voltak kíváncsiak az ír és amerikai kutatók, hogy a nanotechnológiai termékek milyen hatással vannak az élő sejtekre, milyen egészségügyi kockázatot hordoz, ha az emberek ki vannak téve ezeknek.
    Yuri Volkov vezetésével azt vizsgálták meg, hogy a különböző fizikai és kémiai tulajdonságú nanorészecskék miként hatnak az ember légúti nyálkahártyájából származó sejtekre, illetve az idegen részecskék eltakarítására szolgáló fagocitákra. Kísérleteikhez ultrafinom grafitot, szén nanocsöveket és szilícium-dioxidot használtak fel, amelyek szemcsemérete 20 és 400 nanométer között volt.
    Ezzel egyidejűleg az Egyesült Államok munkabiztonsággal és munkaegészséggel foglalkozó országos intézetében (NIOSH) egérkísérletekben elemezték, hogy a szén nanocsövekkel szennyezett levegő tartós belégzése milyen hatással van az állatokra.
    Mindkét vizsgálatsor eredménye egyértelmű és meggyőző volt: minden típusú nanorészecske azonos választ váltott ki az emberi sejtekben és az egerek tüdejében. Nevezetesen azt, hogy az arginin nevű természetes aminosav átalakult citrullinná, egy nem természetes aminosavvá, amely ellen nagyobb eséllyel termelődik autoimmun ellenanyag. Ez a citrullinálási folyamat vezethet olyan autoimmun állapotok kialakulásához, mint a sokízületi gyulladás.
    A folyamat következtében azok a humán fehérjék, amelyek a módosult aminosavat tartalmazzák, a továbbiakban nem működnek megfelelően, így a szervezet idegenként ismeri fel, és megtámadja őket. Miközben az immunrendszer csak a citrullint tartalmazó fehérjétől kívánna megszabadulni, valójában saját szöveteit és szerveit támadja meg, ami autoimmun folyamatot vált ki.
    "A kutatás egyértelmű kapcsolatot igazol az autoimmun betegségek és a nanorészecskék között" - hangsúlyozta Volkov.
    A citrullinálási folyamatot ugyanakkor meg is lehet előzni vagy állítani Volkov szerint, ami azt jelentheti, hogy új terápiákat dolgozhatnak ki akár a reumás sokízületi gyulladásra, akár más autoimmun betegségekre.

Views: 33

Comment

You need to be a member of The International NanoScience Community to add comments!

Join The International NanoScience Community

Welcome - about us

Welcome! Nanopaprika was cooked up by Hungarian chemistry PhD student in 2007. The main idea was to create something more personal than the other nano networks already on the Internet. Community is open to everyone from post-doctorial researchers and professors to students everywhere.

There is only one important assumption: you have to be interested in nano!

Nanopaprika is always looking for new partners, if you have any idea, contact me at editor@nanopaprika.eu

Dr. András Paszternák, founder of Nanopaprika

Partner network:

Next partner events of TINC

We are Media Partner of:

Badge

Loading…

© 2018   Created by András Paszternák, PhD (founder).   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service