3439918017?profile=originalBudapest, 2012. február 7., kedd (MTI) - Kelemen Barnabás hegedűművész, Csonka Szabolcs fizikus, Tóth Judit biokémikus és Tóth Gergely történész vehette át kedden a Magyar Tudományos Akadémián az idén tízedik alkalommal odaítélt Talentum Akadémiai Díjat.

    A díjat Kenyeres Sándor üzletember alapította 2002-ben magánvagyonából kiemelkedő tehetségek támogatására. Évente három fiatal kutató számára ítélik oda a természet-, élet- és társadalomtudományok terén, akik a legígéretesebb tudományos ötlettel, témával, szakmai programmal pályáznak. 2007 óta a művészeti teljesítményeket is elismerik. A pályázatokat elbíráló kuratórium elnöke Pálinkás József, az MTA elnöke. Az egyenként húszezer euróval járó elismerést a mostani díjazottakkal együtt 35 fiatal tudós és művész vehette át.
    Az elismerést Szász Domokos, az MTA alelnöke és Kenyeres Sándor üzletember adta át.
    Szász Domokos, az MTA alelnöke az elismerés jelentőségét méltatva hangoztatta: Magyarországon csupán egyedi példák vannak arra, hogy magánszemélyek díjat alapítanak. "Ezek nagyon pozitív példák, mindnyájunknak tenni kell azért, hogy ne egyedi esetek legyenek a tehetségek, a kiemelkedő teljesítmények magánszemélyek általi elismerése" - fogalmazott.
    Kenyeres Sándor a díj céljait ismertetve rámutatott arra, hogy az elismeréssel Magyarország legbecsesebb vagyonára, a szürkeállományra szerette volna ráirányítani a figyelmet. "Anyagi és erkölcsi elismeréssel szerettem volna jutalmazni azokat az ifjú tehetségeket, akik kimagasló eredményeikkel nemzetközi szinten is kivívták a tudományos világ elismerését és jelentősen hozzájárultak a magyar tudomány felemelkedéséhez" - hangsúlyozta.
    Elmondta, hogy az eddigi 35 díjazottat 850 pályázat közül választották ki.
    Mint a laudáció során elhangzott, Kelemen Barnabás hegedűművész nemzetközi sikereket arató szólista, aki újabban dirigál és a két esztendeje alakult, általa vezetett Kelemen-vonósnégyes első hegedűse. A Talentum Művészeti Díjat a Bartók Béla összes hegedűre írott művének felvételéért érdemelte ki, amely a Bartók Új Sorozatban jelent meg. "Nem volt még hegedűs, sem magyar, sem külföldi, aki mindezt a Bartók-zenét a versenyművek, rapszódiák összes változatával, alternatív befejezésével pódiumképesen, hanglemezre rögzíthető kiérleltséggel közönség elé vitte volna" - hangzott el a méltatásban.
    Csonka Szabolcs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) fizika tanszékének legfiatalabb docense egy teljesen új kísérleti terület meghonosítását indította el: a nanopreparált áramkörök kvantumeffektusainak vizsgálatát. Kutatásainak célja atomi méretű nanoáramkörök vizsgálata, az abban lejátszódó kvantumfolyamatok megismerése, különös tekintettel a szupravezetésre. A legutóbbi évtizedekben ugyanis különös jelentőséget kaptak olyan áramkörök, ahol a működési sebesség nagyságrendekkel felgyorsítható az elektronok mágneses momentumainak (spinjeinek) forgatásával.
    Tóth Judit biokémikus kutatásainak egyik fő irányvonala a mikrobakteriális és humán enzimek szerkezetében és működésében mutatkozó specifikus különbségek felderítése, amelyben jelentős eredményeket ért el. "Ezek az ismeretek elősegítik a bakteriális enzimeken keresztül a baktérium-szaporodás szelektív gátlását. Így fontos kiindulópontokat szolgáltatnak a tuberkulózis kezeléséhez" - hangzott el Tóth Judit méltatásában.
    Tóth Gergely történész Bél Mátyás (1684-1749) Notitia Hungaria novae című országleírása kéziratban maradt részének kritikai kiadása című tanulmányáért részesült Talentum Akadémiai Művészeti Díjban.
    "Számos publikációban tárta fel a munka tudománytörténeti hátterét, majd ezen előkészületek után hozzáfogott a mű kéziratban maradt 10 kötetének kiadásához. Bél Mátyás országleírásának forrásértéke közismert: valóságos enciklopédiája a 18. századi Magyarországnak. A korabeli Magyarország életéről szóló, korántsem idealizáló, de annál pontosabb megfigyelések, leírások, nagyszerű korképek, a szélesebb ismeretterjesztésre is hasznosíthatók. (...) Tóth Gergely a magyar tudományosság 250 éves adósságát törleszti, s munkássága komoly nemzetközi érdeklődésre is méltán tart számon" - emeli ki a laudáció.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu