3439918768?profile=originalBudapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - Hatékonyabban hasznosíthatók a növényi és állati szervesanyag-tartalmú hulladékok azzal a megoldással, amelyet a Terra Humana Kft. fejlesztett ki.

    Az eljárás eredményeként pirolízis gáz, illetve széntartalmú maradék, azaz bioszén keletkezik - tájékoztatta a társaság szerdán az MTI-t.
    A 130 millió forint összköltségű projektet a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató pályázat keretében valósították meg, 99,5 millió forintos európai uniós támogatással.  
    A Terra Humana az MTA Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézetével együttműködve egy összeurópai problémára is megoldást talált - közölte a cég. Az állattenyésztőknek komoly nehézséget okoz, hogy a felnevelt állatok testtömegének körülbelül felét lehet élelmiszerként hasznosítani. A maradék húst és csontot fehérje feldolgozókban ártalmatlanítva kezelik. Hús- és csontlisztet állítanak elő belőle, amelynek tápba keverését az Európai Unióban 2001-től megtiltották.
    Az óriási mennyiségű vágóhídi melléktermékek ártalmatlanítása jelentős költség. A csontliszt közvetlen elégetése nehézkes, közvetlen hasznosítása nem biztonságos és nem gazdaságos. Az új szenesítési technológiával a problémás anyagból értékes végterméket lehet előállítani, amely során magas foszfortartalmú csontszén - természetes talajjavító - és biogáz keletkezik - írja közleményében a társaság. Közlik azt is: az innovációs projekt iparorientált eredményeinek hasznosítása már az idei év során várható.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu