Új megoldás a növényi és állati szervesanyag-tartalmú hulladékok hasznosítására (in Hungarian)

Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - Hatékonyabban hasznosíthatók a növényi és állati szervesanyag-tartalmú hulladékok azzal a megoldással, amelyet a Terra Humana Kft. fejlesztett ki.

    Az eljárás eredményeként pirolízis gáz, illetve széntartalmú maradék, azaz bioszén keletkezik - tájékoztatta a társaság szerdán az MTI-t.
    A 130 millió forint összköltségű projektet a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységet támogató pályázat keretében valósították meg, 99,5 millió forintos európai uniós támogatással.  
    A Terra Humana az MTA Kémiai Kutatóközpont Nanokémiai és Katalízis Intézetével együttműködve egy összeurópai problémára is megoldást talált - közölte a cég. Az állattenyésztőknek komoly nehézséget okoz, hogy a felnevelt állatok testtömegének körülbelül felét lehet élelmiszerként hasznosítani. A maradék húst és csontot fehérje feldolgozókban ártalmatlanítva kezelik. Hús- és csontlisztet állítanak elő belőle, amelynek tápba keverését az Európai Unióban 2001-től megtiltották.
    Az óriási mennyiségű vágóhídi melléktermékek ártalmatlanítása jelentős költség. A csontliszt közvetlen elégetése nehézkes, közvetlen hasznosítása nem biztonságos és nem gazdaságos. Az új szenesítési technológiával a problémás anyagból értékes végterméket lehet előállítani, amely során magas foszfortartalmú csontszén - természetes talajjavító - és biogáz keletkezik - írja közleményében a társaság. Közlik azt is: az innovációs projekt iparorientált eredményeinek hasznosítása már az idei év során várható.

Views: 30

Comment

You need to be a member of The International NanoScience Community to add comments!

Join The International NanoScience Community

Welcome - about us

Welcome! Nanopaprika was cooked up by Hungarian chemistry PhD student in 2007. The main idea was to create something more personal than the other nano networks already on the Internet. Community is open to everyone from post-doctorial researchers and professors to students everywhere.

There is only one important assumption: you have to be interested in nano!

Nanopaprika is always looking for new partners, if you have any idea, contact me at editor@nanopaprika.eu

Dr. András Paszternák, founder of Nanopaprika

Partner network:

Next partner events of TINC

We are Media Partner of:

Badge

Loading…

© 2018   Created by András Paszternák, PhD (founder).   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service