3439920340?profile=original Pécs, 2012. szeptember 21., péntek (MTI) - Bemutatta új, szuperfelbontású mikroszkópját a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a közelmúltban épült természettudományi kutatóközpontjában pénteken.

    A Zeiss Elyra típusú berendezés 100 nanométeres, azaz kétszer akkora felbontásra képes, mint a klasszikus optika törvényszerűségei szerint működő hagyományos mikroszkópok. Ilyen műszerből eddig egy volt Magyarországon - közölte az egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében.
    A mikroszkóp jelentőségét érzékeltetve a PTE kiemelte, hogy az orvosi és biológiai tudományos munkákat segítő új készüléknek köszönhetően egyetlen hajszál keresztmetszetén akár száz részletgazdag mikroszkópfelvétel is elférhet, amellyel növelhető a daganatos betegségekkel kapcsolatos alapkutatások hatékonysága.
    A PTE új természettudományi kutatóközpontjának építése idén nyáron fejeződött be. A mintegy 7 milliárd forintból, főként európai uniós támogatással az egyetemi szívcentrummal szemközti területen megvalósult beruházás kétszáz munkahelyet, azon belül negyven kutatói állást teremt.
    Az egyetem azt várja, hogy az október végétől már Szentágothai János agykutató nevét viselő, a biotechnológiai, környezettudományi és információtechnológiai központot is magában foglaló, a természet-, a műszaki és az egészségtudományok területén az alapkutatási potenciál fejlesztését támogató központ Európa meghatározó kutatóintézményévé válik.
    A PTE reményei szerint az új kutatóközpont hozzájárul az innováció orientált, tudásalapú gazdaság fejlesztéséhez, a magas színvonalú infrastruktúra, a nemzetközi viszonylatban is professzionális munkakörülmények pedig lehetővé teszik a nagy nemzetközi pályázatokon való részvételt, a hallgatók elsőrangú oktatását.
    A központban folyó tevékenység nyomán javulhat az egyetem kutatásibevétel-szerző képessége, növekszik a kutatási megbízások volumene, az elért eredmények kedvező hatással lesznek a kutatói mobilitásra. Az intézmény működése hozzájárulhat ahhoz is, hogy a PTE elnyerje a hazai kutatóegyetemi címet.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu