3439916495?profile=originalWashington, 2011. november 25., péntek (MTI) - A szén nanocsövek különleges képességeit felhasználva új alkalmazási területüket demonstrálták amerikai kutatók: háromdimenziós, térbeli tárgyakat egyszerű fekete lapként láttattak segítségükkel - számolt be az eredményről a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (www.sciencedaily.com).

    Az egyetlen atom vastagságú szénrácsozatból álló nanocsövek az egyik legerősebb anyagként szereztek hírnevet, a Michigani Egyetem kutatói azonban most egy másik tulajdonságukra, a kis sűrűségben felsorakoztatott nanoszálak alacsony törésmutatójára alapoztak kísérletükben.
    A törésmutató azt mutatja meg, hogy az adott anyag milyen mértékben lassítja le a fényt. A szén nanoszálakból álló erdőnek csaknem olyan alacsony a törésmutatója, mint a levegőnek. Mivel a két anyag hasonló módon befolyásolja a fénysugarak útját, ezért kicsi a fény visszaverődésének és szóródásának mértéke, amikor a levegőrétegből a szén nanocsövekből álló rétegbe lép át.
    A Michigan kutatói ezt a tulajdonságot használták fel arra, hogy vizuálisan elrejtsék egy tárgy térbeli szerkezetét.
    Az Amerikai Fizikai Intézet Applied Physics Letters című folyóiratában ismertetett demonstrációban a tudósok egy szilíciumból készült tartály 3D-s képét állították elő. Amikor a képet fehér fénnyel világították meg, a visszaverődések felfedték a tartály körvonalait, ám amikor a kutatók szén nanoszálakból álló erdőt növesztettek a tartály tetejére, akkor a megvilágító fényt elnyelte a tank burkolata, és semmi más nem látszott, mint egy fekete lap.
    A kutatók megjegyezték, hogy mivel a szén nanocsövek nem szórják, hanem inkább elnyelik a fényt, ezért ezek a burkolatok el tudnak rejteni egy fekete háttér előtt - például az űrben - lévő objektumot. Ilyen esetekben a szén nanoszálakból álló erdő "úgy viselkedik, mint egy tökéletes fekete varázstakaró, amely teljesen el tudja rejteni egy tárgy 3D-s szerkezetét" - írják a kutatók.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu