Science Café - Nanotechnology, 10th November 2009, Budapest, Hungary (in Hungarian)

Science Café – TudásPresszó a város közepén!

MEGHÍVÓ

Tudósok és érdeklődők új típusú találkozásának és párbeszédnek nemzetközi sikerű formája lett a Science Café mozgalom. Ehhez csatlakozva indul a Tudástársadalom Alapítvány szervezésében, a FUGA Budapesti Építészeti Központ (V. ker. Petőfi Sándor u. 5.) programjának keretében a TudásPresszó sorozat.

Következő rendezvényünk:

Nanotechnológia: mit várhatunk a legkisebbektől?

2009. november 10. 18.00

FUGA Budapesti Építészeti Központ (V. ker. Petőfi Sándor u. 5.)

Nanotechnológia a társadalomban: a természettudományok egyik legdivatosabb kutatási iránya ma a legkisebb részecskék közegében végzett kísérletekkel és fejlesztésekkel zajlik. Elképzelhetetlenül kicsiny méretek és beláthatatlan távlatok: joggal lelkesítenek és okkal vetnek fel kérdéseket a tervezett alkalmazások az orvoslás, a gyógyszerek, az anyagszerkezet területén. Az MTA Kémiai Kutatóintézete valamint a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete tudósai, a fogyasztóvédelem és civil szervezetek szakemberei beszélgetnek, válaszolnak az érdeklődőknek.TudásPesszó – Nanotechnológia

2009. november 10. 18:00 órától a FUGA Budapesti Építészeti Központban (V. ker. Petőfi Sándor u. 5.).
Tudósok – Érdeklődők – Vizualitás - InteraktivitásBelépés díjtalan!

Regisztráció: info@hunscan.hu

Részletes információk: www.hunscan.hu

Tudomány a társadalomban - értünk!

a Tudástársadalom Alapítvány tudomány-párbeszéd programjaÁldás vagy átok? - meglepő lehet, hogy éppen a technológiai fejlődés legsikeresebb korszakának kezdetén, a hatvanas évektől fogalmazódtak meg ilyen aggodalmak a tudomány társadalmi hatásaival szemben. A kutatások időnként félrevitt felhasználása; rosszul alkalmazott technológiák; előzetesen nem várt, nemritkán tragikus következmények a környezetben, emberi egészségben; a gazdasági érdekek nehezen ellenőrizhető behatolása a tudományos világba - mindezek joggal támasztottak kétségeket, fenntartásokat a tudomány vélt tökéletességével szemben.

Programunk célja, hogy a felületes és káros hisztériák vagy a tudósi érzéketlen elzárkózások ellenében őszinte s egyben szakmailag érvényes párbeszédhez teremtsen fórumot tudósok és érdeklődő civilek között!

A hazai fejlesztésű TudásPresszó sorozat jellegzetessége, hogy a tudósok és érdeklődők találkozása köztérben történik. A beszélgetést a tudományvizualizáció eszközeinek alkalmazásával tesszük még izgalmasabbá. Animációk, grafikonok, filmbejátszások segítenek a tudományos érvelés megértésében és a civilek kérdései, aggodalmai, szempontjai érzékeltetésében.

A TudásPresszó beszélgetéseinek résztvevői az adott témakör tudósai, az érintett szabályozási intézmények valamint a civil szervezetek képviselői. Ebből a körből kértünk fel öt közreműködőt a kerekasztal-beszélgetésekre, amiket Dr. habil Fábri György, az ELTE tudományos főmunkatársa, a hazai tudománykommunikáció ismert innovátora (korábban a Mindentudás Egyeteme szakmai vezetője, az MTA kommunikációs igazgatója) vezet.

A TudásPresszó 2009-es programjából:

november 10: Nanotechnológia: mit várhatunk a legkisebbektől?

november 17: Hálózatok körülöttünk és bennünk – Csermely Péter hálózatkutató

december 8: Humángenomika: klónhisztéria helyett tudományos higgadtsággal az orvoslás lelkesítő távlatairól

december 15: Mobil, idő és Wittgenstein – Nyíri Kristóf filozófus

A rendezvények helyszíne:

FUGA Budapesti Építészeti Központ (V. ker. Petőfi Sándor u. 5.)

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Views: 13

Comment

You need to be a member of The International NanoScience Community to add comments!

Join The International NanoScience Community

Welcome - about us

Welcome! Nanopaprika was cooked up by Hungarian chemistry PhD student in 2007. The main idea was to create something more personal than the other nano networks already on the Internet. Community is open to everyone from post-doctorial researchers and professors to students everywhere.

There is only one important assumption: you have to be interested in nano!

Nanopaprika is always looking for new partners, if you have any idea, contact me at editor@nanopaprika.eu

Dr. András Paszternák, founder of Nanopaprika

Partner network:

Next partner events of TINC

We are Media Partner of:

Badge

Loading…

© 2018   Created by András Paszternák, PhD (founder).   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service