Szeptember negyedik péntekének éjszakája 2012-ben is a kutatóké. Idén közel hatvan helyszín csatlakozik a programokhoz, az érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathat a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. A szervezők a hétfői sajtótájékoztatón az országos programsorozat mellett a legérdekesebb budapesti programokból is ízelítőt adtak.

Idén is megrendezésre kerül az egyik legkülönlegesebb éjszaka, a Kutatók Éjszakája, ahol számos érdekességet tudhatunk meg a minket körülvevő világról a tudomány segítségével.  Első kézből megismerhetjük, kik állnak a komoly felkészültséget és kreativitást igénylő fejlesztések, kutatások mögött. A rendezvény egész Európában ugyanezen a napon kerül megrendezésre. A magyarországi egyetemeken és kutatóintézetekben országszerte látványos programkínálattal készültek a szervezők.

 

Kutatók, programok, egyetemek

Kiderül például, mik a 3D technika fizikai alapjai, hogy mit keresnek a klónok a növénytermesztésben, mi a bluebox technika háttere, vagy, hogy hogyan működik a fogfehérítés, de megtanulhatunk évgyűrűt olvasni is. Foglalkozhatunk genetikával, robotikával, és bemutatkozik a MASAT1 magyar műhold stábja is. A Kutatók Éjszakáján ott lesz Dr. Zacher Gábor toxikológus, Németh Lajos meteorológus, Oroszi László feltaláló, Mérő László matematikus, Farkas Bertalan űrhajós – hogy csak néhányat említsünk az ismertebb nevek közül. Emellett szinte minden helyszínen látványos fizikai és kémiai kísérletek várnak.

 

Debreceni Egyetemen a „100 év 100 program” mottójú éjszakán a vér sejtjei között végezhetünk mikroszkópos nyomozást, Egerben a Károly Róbert Főiskolán bolygóközi kolonizációt szimulálhatunk robotokkal, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen pedig egy éjszakára bárki komoly meteorológussá válhat.  Győrben a Széchenyi István Egyetemen a programok a „Sport és Tudomány” köré szerveződnek, érdekes lesz például a Szemelvények a Forma1 fizikájából egy mérnök-autóversenyző segítségével c. program. A csillagászat változatlanul az egyik legnépszerűbb tudományterület a Kutatók Éjszakáján: a szeptemberi égboltot több városban is csillagászati távcsövekkel és szakértő segítséggel kémlelhetjük.  

 

Robotépítés, Tudásjárat

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem több mint száz programmal készül a különleges éjszakára: az érdeklődők benézhetnek az egyetem tudományos-kulturális műhelyeibe és laboratóriumaiba is. Leszbotanikai időutazás, Szociopoly, a látogatók megismerkedhetnek a játékelmélettel, kipróbálhatják a tekintetkövetés-laboratóriumot vagy mikroszkópos kőzetpreparátumot készíthetnek. A Kármán Környezeti Laborban homokvihart szimulálnak, az Informatikai Kar robotépítéssel is készül, a Kémiai Intézet látványos kísérleteit pedig hét törpe mutatja be. Az oktató-kutatókkal az interaktív előadások mellett a Kutatók Éjszakája helyszínei között ingyenesen közlekedő Tudásjáraton is találkozhatnak a résztvevők. 

Atomreaktor, gazdaságtudomány, múmiavizsgálat

A többi fővárosi helyszínen is egész éjjel zajlanak az események: A Corvinus Egyetemen a Budai Campus és a Szarvasi Arborétum mellé idén a Kutatók Éjszakáján a pesti Gazdaságtudományi Kar is kapcsolódik. Izgalmas gazdasági jelenségek, érdekes témák várják a látogatókat a megújult programkínálatban. Akik a több ezer éve halott vagy akár az élő emberi test rejtelmeire kíváncsiak, a Semmelweis Egyetem kínálatában választ kapnak kérdéseikre. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ismét megtekinthető lesz a Nukleáris Technikai Intézet oktatólaborja – bárki megnézheti, milyen egy működő atomreaktor. A központi budapesti programnak a Műjégpálya ad otthont, mely erre az egy éjszakára most a tudományos ismeretterjesztés fellegvárává válik.

 

A Kutatók Éjszakájára kinyit a Bay Zoltán Nonprofit Kft. lézercsarnoka, ahol ipari lézerrel lehet vágni, lőni, írni, míg az Óbudai Egyetem Neumann Informatikai Karán a közönséggel együtt barkácsolt, diszkó lézerrel villantanak a látogatók és az első magyar űrhajós. Az esemény fesztiváljellegét erősítik a Schönherz Mátrix fényei, a jövőkutatáshoz kapcsolódóan pedig lesz Pszicho-, sőt gyerekszínház, a Planetáriumban pedig űrhajóskiképzés, kis űrvacsorával.  Idén arra is kísérletet teszünk, hogy ne a diákokat csábítsuk el a rendezvényre, hanem a programokat vigyük el hozzájuk, így helyszínné válik a Toldy Ferenc Gimnázium és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium is: ezen az estén állati bonc-, smink- és sakkmestereket, a jövő kutatóit képzi a két iskola.

 

Zöldülő mobilok, barátságos robotok, az Ericssonnál

A zöld telekommunikáció alapelveit és technológiáját kidolgozó Ericsson a Kutatók Éjszakáján a nagyközönségnek is bemutatja díjnyertes Earth-projektjét, mérnökei azt is elmondják, miként gondolkodnak a bolygóbarát mobiltelefónia jövőjéről. Persze a természettudomány nemcsak nagy ívű koncepciók kivitelezésére alkalmas, sokat segíthet a hétköznapokban is. Az Ericsson Science Park látogatói megismerkedhetnek Nao-val, a beszélő humanoid robottal, akit fertőző beteg gyermekek gyógyításban használnak. A közönség kipróbálhatja az Ericsson játékos lelkű mérnökeinek konstrukcióját, a Lada külsejű kasztniba rejtett önjáró robotot, amely menet közben tanul, így kétszer soha nem fut bele ugyanabba az akadályba. Bárki bepillanthat a vállalat kutatólaboratóriumába, és ezen az estén a nagyközönségnek is bemutatkozik az Ericsson világújdonsága, a Connected Me, amellyel mindenki kipróbálhatja milyen érzés, amikor saját testén keresztül áramlik az információ. A Science Parkban már délután négy órától, a legtöbb helyszínen pedig délután háromtól egészen hajnalig várják az érdeklődőket.

További információ: http://kutatokejszakaja.hu/

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu