Pénteken ismét Kutatók Éjszakája! Tudomány fesztiválköntösben (in Hungarian)

Szeptember negyedik péntekének éjszakája 2012-ben is a kutatóké. Idén közel hatvan helyszín csatlakozik a programokhoz, az érdeklődő közönség kora estétől egészen hajnalig válogathat a bemutatók, kísérletek, előadások és kiállítások között. A szervezők a hétfői sajtótájékoztatón az országos programsorozat mellett a legérdekesebb budapesti programokból is ízelítőt adtak.

Idén is megrendezésre kerül az egyik legkülönlegesebb éjszaka, a Kutatók Éjszakája, ahol számos érdekességet tudhatunk meg a minket körülvevő világról a tudomány segítségével.  Első kézből megismerhetjük, kik állnak a komoly felkészültséget és kreativitást igénylő fejlesztések, kutatások mögött. A rendezvény egész Európában ugyanezen a napon kerül megrendezésre. A magyarországi egyetemeken és kutatóintézetekben országszerte látványos programkínálattal készültek a szervezők.

 

Kutatók, programok, egyetemek

Kiderül például, mik a 3D technika fizikai alapjai, hogy mit keresnek a klónok a növénytermesztésben, mi a bluebox technika háttere, vagy, hogy hogyan működik a fogfehérítés, de megtanulhatunk évgyűrűt olvasni is. Foglalkozhatunk genetikával, robotikával, és bemutatkozik a MASAT1 magyar műhold stábja is. A Kutatók Éjszakáján ott lesz Dr. Zacher Gábor toxikológus, Németh Lajos meteorológus, Oroszi László feltaláló, Mérő László matematikus, Farkas Bertalan űrhajós – hogy csak néhányat említsünk az ismertebb nevek közül. Emellett szinte minden helyszínen látványos fizikai és kémiai kísérletek várnak.

 

Debreceni Egyetemen a „100 év 100 program” mottójú éjszakán a vér sejtjei között végezhetünk mikroszkópos nyomozást, Egerben a Károly Róbert Főiskolán bolygóközi kolonizációt szimulálhatunk robotokkal, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetemen pedig egy éjszakára bárki komoly meteorológussá válhat.  Győrben a Széchenyi István Egyetemen a programok a „Sport és Tudomány” köré szerveződnek, érdekes lesz például a Szemelvények a Forma1 fizikájából egy mérnök-autóversenyző segítségével c. program. A csillagászat változatlanul az egyik legnépszerűbb tudományterület a Kutatók Éjszakáján: a szeptemberi égboltot több városban is csillagászati távcsövekkel és szakértő segítséggel kémlelhetjük.  

 

Robotépítés, Tudásjárat

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem több mint száz programmal készül a különleges éjszakára: az érdeklődők benézhetnek az egyetem tudományos-kulturális műhelyeibe és laboratóriumaiba is. Leszbotanikai időutazás, Szociopoly, a látogatók megismerkedhetnek a játékelmélettel, kipróbálhatják a tekintetkövetés-laboratóriumot vagy mikroszkópos kőzetpreparátumot készíthetnek. A Kármán Környezeti Laborban homokvihart szimulálnak, az Informatikai Kar robotépítéssel is készül, a Kémiai Intézet látványos kísérleteit pedig hét törpe mutatja be. Az oktató-kutatókkal az interaktív előadások mellett a Kutatók Éjszakája helyszínei között ingyenesen közlekedő Tudásjáraton is találkozhatnak a résztvevők. 

Atomreaktor, gazdaságtudomány, múmiavizsgálat

A többi fővárosi helyszínen is egész éjjel zajlanak az események: A Corvinus Egyetemen a Budai Campus és a Szarvasi Arborétum mellé idén a Kutatók Éjszakáján a pesti Gazdaságtudományi Kar is kapcsolódik. Izgalmas gazdasági jelenségek, érdekes témák várják a látogatókat a megújult programkínálatban. Akik a több ezer éve halott vagy akár az élő emberi test rejtelmeire kíváncsiak, a Semmelweis Egyetem kínálatában választ kapnak kérdéseikre. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ismét megtekinthető lesz a Nukleáris Technikai Intézet oktatólaborja – bárki megnézheti, milyen egy működő atomreaktor. A központi budapesti programnak a Műjégpálya ad otthont, mely erre az egy éjszakára most a tudományos ismeretterjesztés fellegvárává válik.

 

A Kutatók Éjszakájára kinyit a Bay Zoltán Nonprofit Kft. lézercsarnoka, ahol ipari lézerrel lehet vágni, lőni, írni, míg az Óbudai Egyetem Neumann Informatikai Karán a közönséggel együtt barkácsolt, diszkó lézerrel villantanak a látogatók és az első magyar űrhajós. Az esemény fesztiváljellegét erősítik a Schönherz Mátrix fényei, a jövőkutatáshoz kapcsolódóan pedig lesz Pszicho-, sőt gyerekszínház, a Planetáriumban pedig űrhajóskiképzés, kis űrvacsorával.  Idén arra is kísérletet teszünk, hogy ne a diákokat csábítsuk el a rendezvényre, hanem a programokat vigyük el hozzájuk, így helyszínné válik a Toldy Ferenc Gimnázium és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium is: ezen az estén állati bonc-, smink- és sakkmestereket, a jövő kutatóit képzi a két iskola.

 

Zöldülő mobilok, barátságos robotok, az Ericssonnál

A zöld telekommunikáció alapelveit és technológiáját kidolgozó Ericsson a Kutatók Éjszakáján a nagyközönségnek is bemutatja díjnyertes Earth-projektjét, mérnökei azt is elmondják, miként gondolkodnak a bolygóbarát mobiltelefónia jövőjéről. Persze a természettudomány nemcsak nagy ívű koncepciók kivitelezésére alkalmas, sokat segíthet a hétköznapokban is. Az Ericsson Science Park látogatói megismerkedhetnek Nao-val, a beszélő humanoid robottal, akit fertőző beteg gyermekek gyógyításban használnak. A közönség kipróbálhatja az Ericsson játékos lelkű mérnökeinek konstrukcióját, a Lada külsejű kasztniba rejtett önjáró robotot, amely menet közben tanul, így kétszer soha nem fut bele ugyanabba az akadályba. Bárki bepillanthat a vállalat kutatólaboratóriumába, és ezen az estén a nagyközönségnek is bemutatkozik az Ericsson világújdonsága, a Connected Me, amellyel mindenki kipróbálhatja milyen érzés, amikor saját testén keresztül áramlik az információ. A Science Parkban már délután négy órától, a legtöbb helyszínen pedig délután háromtól egészen hajnalig várják az érdeklődőket.

További információ: http://kutatokejszakaja.hu/

Views: 76

Comment

You need to be a member of The International NanoScience Community to add comments!

Join The International NanoScience Community

Welcome - about us

Welcome! Nanopaprika was cooked up by Hungarian chemistry PhD student in 2007. The main idea was to create something more personal than the other nano networks already on the Internet. Community is open to everyone from post-doctorial researchers and professors to students everywhere.

There is only one important assumption: you have to be interested in nano!

Nanopaprika is always looking for new partners, if you have any idea, contact me at editor@nanopaprika.eu

Dr. András Paszternák, founder of Nanopaprika

Partner network:

Next partner events of TINC

We are Media Partner of:

Badge

Loading…

© 2019   Created by András Paszternák, PhD (founder).   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service