Nanoszerkezetének köszönhetően csillog a kacsatoll (in Hungarian)

Hamburg/Budapest, 2012. április 12., csütörtök (MTI) - Számos récefaj tollának a csillogása a tollsugarak nanoszerkezetének köszönhető: egy vékony keratinréteg alatt lépsejtszerű, pigmenthólyagokból álló rács tükrözi vissza a fény egy részét - fedezték fel amerikai kutatók.

    Míg bizonyos hullámhosszú fény akadálytalanul áthalad a rácson, a többi visszatükröződik, ezáltal a fehér fényből színes káprázat lesz. Az, hogy mely hullámhosszokat veri vissza a toll, a pigmenthólyagok - más néven melanoszómák - egymás közti távolságától függ. Chad Eliason és Matthew Shawkey, az ohiói Akron Egyetem kutatóinak az Interface című folyóiratban megjelent vizsgálatai - amelyekről a Der Spiegel internetes kiadása (www.spiegel.de) számolt be - egy még soha nem látott szerkezetet tártak fel.
    A biológusok különböző úszórécefajok tollait elemezték elektronmikroszkóppal és spektrofotometriával. Feltűnt nekik, hogy a tollak sokkal kevesebb színben fordulnak elő, mint amennyit a récék észlelni képesek - a nanorácsok segítségével azonban már jóval több színt lehetett létrehozni.
    Érdekes módon a récék nem használják ki a rácsok nyújtotta lehetőségből adódó színpalettát, hanem csak olyan színeket alkalmaznak, amelyeket energetikailag stabilabb, szűk rácsokkal is el lehet érni. Ennek két oka lehet: vagy eleve csak ilyen típusú rácsok jöhetnek létre, vagy evolúciósan ezek a színek voltak előnyösek.

Views: 11

Comment

You need to be a member of The International NanoScience Community to add comments!

Join The International NanoScience Community

Welcome - about us

Welcome! Nanopaprika was cooked up by Hungarian chemistry PhD student in 2007. The main idea was to create something more personal than the other nano networks already on the Internet. Community is open to everyone from post-doctorial researchers and professors to students everywhere.

There is only one important assumption: you have to be interested in nano!

Nanopaprika is always looking for new partners, if you have any idea, contact me at editor@nanopaprika.eu

Dr. András Paszternák, founder of Nanopaprika

Partner network:

Next partner events of TINC

We are Media Partner of:

Badge

Loading…

© 2018   Created by András Paszternák, PhD (founder).   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service