3439916411?profile=originalLondon, 2011. október 14., péntek (MTI) - A szén nanocsövekből font apró kötegek megdöbbentő mértékben képesek feszítés közben egyúttal csavarodni is - számoltak be a nanoszálak izmokhoz hasonlító különleges tulajdonságáról kutatók a Science című tudományos folyóirat legfrissebb számában.

  

    Az új szál ezerszer jobban csavarodik, mint a korábbi "mesterséges izmok", ami annak köszönhető, hogy a nanocsöveket egy elektromosan vezető folyadékba merítették. A tapasztalt hatást egyebek közt miniatűr motoroknál használhatják fel a jövőben.
    A tanulmányt jegyző nemzetközi kutatócsoportban ausztrál, amerikai, kanadai és dél-koreai szakemberek működtek együtt. Egyik demonstrációjukban olyan motort mutattak be, amelynek percenkénti fordulatszáma megközelítette a 600-at, miközben a nanoszál saját súlyánál kétezerszer nagyobb súlyt mozgatott. A különlegesen vékony szén nanocsövek rendkívül erősek, százszor erősebbek lehetnek az acélnál.
    A nanocsőkötegek olyan egyedi szén nanocsövekből készülnek, amelyek átmérője az emberi haj átmérőjének egy százezred része - magyarázta Ray Baughman, a Dallasban lévő Texasi Egyetem munkatársa, a kutatás egyik vezetője. A nanocsöveket először összefogják, majd ezeket a lapokat tekerik fel köteggé ahhoz hasonlóan, ahogyan a gyapjúfonál is készül.
    Amikor a nanocsőköteg két végére feszültséget kapcsolnak, az átitatásra használt elektrolit ionjai végigfutnak a szálon, amely ennek hatására igen rövid idő alatt induló vastagsága többszörösére tágul, majd eredeti méretére zsugorodik vissza. A nanocsőköteg tekercses szerkezetének köszönhető, hogy eközben csavarodás lép fel - olvasható a kutatást ismertető BBC hírportálon (www.bbc.co.uk).

 

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu