NanoBus of the Hungarian Academy of Sciences on the way

New NanoBus (mobile educational unit) of the Hungarian Academy of Sciences on the way:

3439915686?profile=original3439915852?profile=original3439915817?profile=original3439915649?profile=original3439915892?profile=original

 

Webpage: www.mfa.kfki.hu/hu/nanobusz

 

More information about opening here (in Hungarian):

Akadémiai nanojárat – Indul a NANOBUSZ!

 

Víztaszító labirintusban menekülő esőcsepp, a lepkék szivárványszínének titkai, nanométerekben mérő/számoló futópad – ilyen és ezekhez hasonló érdekességekkel ismerkedhetnek meg a látogatók az MTA interaktív, mobil kiállításán, amely a nanovilág hétköznapi csodáit mutatja be. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szeptember 12-én az Akadémia székháza előtt indította hároméves országjáró körútjára a NANOBUSZ-t.

 

A nanotudomány korunk kulcstechnológiájának tekinthető, fejlődése forradalmasítja a gyógyszeripart, a mezőgazdaságot, a gyártási módszereket, az elektronikát és a textilipart. A Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézete, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet hitelesen és érdekfeszítően mutatja be a rohamosan fejlődő tudományágat, amelynek művelői egy szabad szemmel láthatatlan világban dolgoznak. A nanotechnológia világa ugyanis a milliméter milliomodrészének megfelelő mérettartomány, amelyben az anyagok fizikai tulajdonságai jelentősen módosulnak. A nanovilág működését fotókkal, szemléletes szerkezetekkel, különleges mikroszkópokkal, ismeretterjesztő kisfilmekkel, játékos és interaktív eszközökkel bemutató NANOBUSZ a kutatóintézeti innováció várhatóan sok fiatal érdeklődésére számot tartó eredménye. Elindításával az Akadémia középiskolások számára országszerte megteremti a játékos, szellemi izgalmakkal teli tanulás lehetőségét, kalandossá és színessé teszi a természettudományok oktatását, a hétköznapok közelségébe hozva a kutatások eredményeit.

 „A tudomány mozgásban” – a 36 négyzetméteres NANOBUSZ-on a nanotechnológia egyik vívmányaként ismert LED-ek világítanak, padlózata különleges antibakteriális burkolatú, áramellátásának egy részét napelemek biztosítják. A tervek szerint az egykori tömegközlekedési eszközből átalakított jármű a következő három évben ötven helyszínre is eljut, minden olyan magyarországi településre, ahol van középiskola.

A NANOBUSZ-ra ”felszállva” másként fogjuk látni a minket körülvevő, megszokottnak hitt világot. A látogató szeme elé azonnal a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú lebegő részecskék látványa tárul. Az interaktív kiállításon olyan kísérletek elvégzésére, rendhagyó tanórák szervezésére is lehetőség nyílik, amelyeket az iskolák felszereltsége nem mindenütt tesz lehetővé, és amelyek a felfedezés élményét, a tanulás közös örömét adhatják mindazoknak, akik utasai lesznek az akadémiai NANOBUSZ-nak.

A mintegy 35 millió forintos költséggel és 4500 kutatói munkaóra ráfordításával megépült NANOBUSZ létrehozását az Euronanoforum 2011 nemzetközi szervezőbizottsága, a Nemzeti Innovációs Hivatal és az Európai Unió 7-es Keretprogramja mellett a magyar versenyszféra is jelentős mértékben támogatta. Az Akadémia által útra bocsátott NANOBUSZ üzemeltetője az elkövetkező három évben a Csodák Palotája lesz.

 

(photos from NanoBus-project)
Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu