Magyar-orosz gazdasági fórum Debrecenben (in Hungarian)

3439918217?profile=originalDebrecen, 2012. március 28., szerda (MTI) - Magyar-orosz gazdasági fórumot rendeztek szerdán Debrecenben, amelyen a helyi önkormányzat és a kereskedelmi kamara képviselői mellett orosz diplomaták, üzletemberek, illetve térségbeli magyar élelmiszeripari- és mezőgazdasági vállalkozók vettek részt.

    Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere emlékezetett a kormánynak arra a döntésére, hogy a magyar gazdaság nyit a feltörekvő piacok, elsősorban Oroszország, a Közel-Kelet és a Távol-Kelet, utóbbi térségben főként Kína felé.
    Debrecen és térsége számára - a földrajzi elhelyezkedés és a korábbi kapcsolat rendszere alapján is - legkézenfekvőbb az Oroszországgal való együttműködés - tette hozzá.
    Ugyanakkor jelezte, hogy a korábbiaktól eltérően nem pusztán termékek exportjára gondolnak, hanem a technológiai szférában, a magasabb hozzáadott értéket képviselő iparágakban és szolgáltatásokban, a nanotechnológiában, az élelmiszerkutatásban való együttműködésre, amiben katalizátor szerepet vállal az önkormányzat.
    Kósa Lajos emlékezetett arra, hogy Debrecenben évtizedek óta működik orosz főkonzulátus, ami megkönnyíti az együttműködést. A későbbiekben a beutazó idegenforgalom fellendítését is szeretnék eléri a debreceni repülőtér közreműködésével - fűzte hozzá.
    Leonyid Surigin, az Oroszországi Föderáció magyarországi kereskedelmi képviselője szerint a Déli Áramlat gázvezeték és a paksi atomerőmű kapcsán kialakult együttműködés mellett a regionális kapcsolatokat kell fejleszteni.
    Oroszországnak Magyarország a legfontosabb partnere Kelet-Közép-Európában, ez tradicionális kapcsolat - jegyezte meg.
    Az MTI érdeklődésére hozzátette: oroszországi statisztikai adatok szerint 2011-ben 11 milliárd dollár volt a két ország közötti áruforgalom, ami 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
    A magyar statisztikai adatok szerint ez a szám 12,5 milliárd dollár, de még lényegesen növelhető - tette hozzá.
    Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára bejelentette: a kamara Debrecennel együttműködve június 5-én és 6-án magyar-orosz üzletember találkozót rendez Moszkvában. Papp László (Fidesz), Debrecen alpolgármestere hozzátette: elsősorban a térség élelmiszeriparának, feldolgozóiparának és mezőgazdaságának szeretnének új pozíciókat szerezni az orosz piacon.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu