3439916613?profile=originalBudapest, 2011. november 4., péntek (MTI) - Magyar fejlesztésű, talaj- és talajvíz-szennyezettséget kezelő nanovas technológiát teszteltek sikerrel Törökszentmiklóson, a Vegytek Kft.  12 hektáros területén, amely klórozott szénhidrogénnel szennyezett.

    László Tamás, a Golder Associates Magyarország Zrt. kármentesítési szakterületének vezetője pénteken sajtótájékoztatón Budapesten arról számolt be, hogy az eredmények biztatóak, a   terepi tesztek alapján a vas nanorészecskéket tartalmazó diszperzió földbe juttatásával egyértelműen csökkent a klórozott szénhidrogén koncentrációja a talajvízben.
    László Tamás elmondta: a tesztelés során három mélységben - 9, 15 és 25 méteren - juttattak be 9 köbméter ártalmatlanító anyagot a szennyezett talajvízbe, és a vizsgált területen ki is mutatták a kedvező hatást.
    László Tamás tájékoztatása szerint a teszt időszakot követően egy éves próbaüzemben nézik meg a teljes szennyezett terület kármentesítési lehetőségeit, becslésük szerint 5 év alatt lehet a kívánt határértékig csökkenteni a szennyezettséget a 12 hektáros területen. A próbaidő alatt kiderülhet, hogy ez az idő és a költségek is mérséklődhetnek.
    A szakterületi vezető hangsúlyozta: eddigi becslések alapján 100 millió forintos nagyságrendű költséggel jár, hogy a teljes területen a szennyezettséget a határérték alá szorítsák, de a költségek mérséklődhetnek, ha sikerül helyszíni, mobil gyártóegységet is kifejleszteni, és az érintett területre  telepíteni.
    A Vegytek több mint húsz évig működött Törökszentmiklóson, az emberi egészségre ártalmas klórozott szénhidrogének a cég 1998. évi privatizációjáig kerültek a talajba.
    Juhász Enikő, Törökszentmiklós polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy  a település számára nagy jelentőségű a kármentesítés, az önkormányzat 5 év alatt évente 15 millió forintot szán a feladat elvégzésére. A kármentesítés esetén befektetetőket lehet telepíteni az ipari park mellett lévő  területre. Elmondta, hogy már tárgyalnak egy magyar befektetővel, aki mezőgazdasági kisgépet gyártana ott, és induláskor 30 új munkahelyet teremtene.
    Soós Miklós, a nanovasat tartalmazó terméket gyártó Auro-Science Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy Magyarországon a kutatás-fejlesztés és innováció eredményeket tud felmutatni. A nanovas projektre 340 millió forintot szánnak, ebből a gazdaságfejlesztési operatív programban 220 millió forint támogatást nyertek a piacorientált kutatás fejlesztési tevékenységre.
    Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány számára az innováció fontos, Magyarországon sok jó ötlet van, és kiemelten kezelik a környezetvédelmet szolgáló projektek segítését.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu