Leírták, hogyan kékül meg, aki sok ezüstkolloidot iszik

Washinton, 2012. október 27., szombat (MTI) - Bár orvosi hatása nem igazolt, sokan fogyasztják az ezüstkolloid-oldatot abban a reményben, hogy antibakteriális tulajdonságai folytán távol tartja a fertőzéseket. Ha azonban nagyobb mennyiséget iszik belőle valaki, bőre szürkéskékre változik, aminek kialakulását most írták le pontosan amerikai kutatók.

    Az ACS Nano című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a providence-i Brown Egyetem kutatói laboratóriumban modellezték az argyria nevű maradandó, kóros állapot kialakulásának teljes folyamatát.
    Robert Hurt és kutatócsoportja az emberi gyomorban és belekben meglévő körülményeket másolta le megfelelően összeállított oldatokkal. Megállapították, hogy a gyomor savtartalma átvesz egy elektront az ezüstatomtól, így abból egyszeres pozitív töltésű ezüstion lesz, amely sókat tud képezni. Az ezüstion a véráramba ugyanazokon az ioncsatornákon keresztül jut be, melyeken a többi só ionjai is átlépnek. A következő lépésben a véráram elszállítja az ezüstiont - egyéb testrészek mellett - a bőrbe is.
    Az emberi bőrt másoló modellen végzett kísérletekből az derült ki, hogy fény hatására a bőrben jelenlévő elektronok azonnal az ezüstionhoz lépnek át, amely így újra elemi ezüstté változik vissza. Ez a kémiai átalakulás - amely egyébként megegyezik a fekete-fehér fotók előhívási folyamatával - okozza, hogy a bőr a sötét színű ezüstszemcséktől kéknek-szürkének látszik.
    Egyelőre nem ismernek a szakemberek olyan módszert, amellyel a folyamat megfordítható lenne - figyelmeztet a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
http://www.livescience.com/24325-why-people-who-drink-silver-turn-b...

Views: 32

Comment

You need to be a member of The International NanoScience Community to add comments!

Join The International NanoScience Community

Welcome - about us

Welcome! Nanopaprika was cooked up by Hungarian chemistry PhD student in 2007. The main idea was to create something more personal than the other nano networks already on the Internet. Community is open to everyone from post-doctorial researchers and professors to students everywhere.

There is only one important assumption: you have to be interested in nano!

Nanopaprika is always looking for new partners, if you have any idea, contact me at editor@nanopaprika.eu

Dr. András Paszternák, founder of Nanopaprika

Partner network:

Next partner events of TINC

We are Media Partner of:

Badge

Loading…

© 2019   Created by András Paszternák, PhD (founder).   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service