Leírták, hogyan kékül meg, aki sok ezüstkolloidot iszik

3439920720?profile=originalWashinton, 2012. október 27., szombat (MTI) - Bár orvosi hatása nem igazolt, sokan fogyasztják az ezüstkolloid-oldatot abban a reményben, hogy antibakteriális tulajdonságai folytán távol tartja a fertőzéseket. Ha azonban nagyobb mennyiséget iszik belőle valaki, bőre szürkéskékre változik, aminek kialakulását most írták le pontosan amerikai kutatók.

    Az ACS Nano című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a providence-i Brown Egyetem kutatói laboratóriumban modellezték az argyria nevű maradandó, kóros állapot kialakulásának teljes folyamatát.
    Robert Hurt és kutatócsoportja az emberi gyomorban és belekben meglévő körülményeket másolta le megfelelően összeállított oldatokkal. Megállapították, hogy a gyomor savtartalma átvesz egy elektront az ezüstatomtól, így abból egyszeres pozitív töltésű ezüstion lesz, amely sókat tud képezni. Az ezüstion a véráramba ugyanazokon az ioncsatornákon keresztül jut be, melyeken a többi só ionjai is átlépnek. A következő lépésben a véráram elszállítja az ezüstiont - egyéb testrészek mellett - a bőrbe is.
    Az emberi bőrt másoló modellen végzett kísérletekből az derült ki, hogy fény hatására a bőrben jelenlévő elektronok azonnal az ezüstionhoz lépnek át, amely így újra elemi ezüstté változik vissza. Ez a kémiai átalakulás - amely egyébként megegyezik a fekete-fehér fotók előhívási folyamatával - okozza, hogy a bőr a sötét színű ezüstszemcséktől kéknek-szürkének látszik.
    Egyelőre nem ismernek a szakemberek olyan módszert, amellyel a folyamat megfordítható lenne - figyelmeztet a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
http://www.livescience.com/24325-why-people-who-drink-silver-turn-blue.html

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu