3439919241?profile=originalKözépiskolás diákok kutathattak egy héten át az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének (MTA TTK MFA) kutatóival az intézet által immár ötödik alkalommal rendezett nyári kutatótáborban, amelynek célja a műszaki és természettudományos pálya népszerűsítése.

     Az MTA TTK MFA szerdai közleménye szerint a táborba 24 diák nyert felvételt. A 8-11. évfolyamos középiskolások a leggyorsabban fejlődő és a jövőt meghatározó kulcstechnológiák, így a nanotudományok, a mikro- és nanoelektronika, a korszerű anyagtechnológia, a fotonika és a biotechnológia egyes területeibe nyerhettek bepillantást.
    A Tanuljunk egymástól! mottóval meghirdetett programra az ország és a Kárpát-medence minden részéből érkezett pályázat. A jelentkezők közül az intézet emeritus professzoraiból és vezető kutatóiból álló zsűri választotta ki azt a 24 főt, aki egy hetet Csillebércen, az MTA TTK MFA-ban tölthetett az intézet költségén. A legfiatalabb diák 14 éves volt, aki idén végezte el a 8. osztályt, a többiek pedig 11. osztályos - 17-18 éves - diákok, akik jövőre érettségiznek.
    A középiskolások, akik között idén kimagaslóan sok volt a lány, a hét folyamán megismerkedhettek az intézetben folyó kutatásokkal, kipróbálhatták magukat a fizika, kémia, biológia, informatika és a mérnöki tudományok területén, ráadásul saját ötleteiket is megvalósíthatták. Munkájukat az intézet doktoranduszainak, fiatal kutatóinak irányításával, mentori segítséggel végezték, legtöbbször a valós mérnöki és kutatói pályán elengedhetetlen multidiszciplináris megközelítésben.
    Az elvégzett munkáról a diákok az MTA TTK MFA tudományos tanácsa előtt adtak számot.
    "Ezzel a kezdeményezéssel a célunk a felismerés és az alkotó munka örömének megismertetése és megszerettetése a fiatalokkal, hiszen közvetve vagy közvetlenül csak az alkotó munkától várhatunk gazdasági és társadalmi felemelkedést" - hangsúlyozta az ünnepélyes oklevélátadáson Bársony István igazgató. Hozzátette: a Tanuljunk egymástól! mottónak megfelelően nemcsak a diákok, hanem a mentorok is sokat tanultak. Kutatási idejükből az évek során egyre lelkesebben, színvonalasabban és hatékonyabban áldoznak évente egy hetet az utánpótlás nevelésre.
    Búcsúzóul a diákok kézhez kaptak egy "túlélőcsomagot" is, amelyben napelemes elektromos autó, ultraibolya LED, mágnes és lézer is helyet kapott. A szervezők reményei szerint ezzel olyan kísérleteket végezhetnek majd otthon és az iskolájukban, amelyekkel társaikban is felkeltik az érdeklődést és velük is megszerettetik a természettudományokat.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu