3439917837?profile=originalBudapest, 2012. február 1., szerda (MTI) - Egy új, intelligens festék használata forradalmasíthatja a különféle szerkezetek műszaki biztonságának vizsgálatát.

    A glasgowi Strathclyde Egyetemen kifejlesztett intelligens festék képes a szélturbinákban, bányaaknákban, hidakban és sok egyéb más építményben keletkező parányi hibák felismerésére - olvasható a ScienceDaily tudományos ismeretterjesztő hírportálon.
    A felfedezés jelentősége az, hogy a parányi hibák felismerése révén időben meg lehet előzni a nagyobb szerkezeti károsodások kialakulását.
    A festéket egyszerűen, akár szórással fel lehet vinni bármilyen felületre, és az ehhez kapcsolódó elektródák kimutatják a szerkezeti sérüléseket. A nanotechnológiai alapú, olcsó és környezetbarát festék kifejlesztése a nagyobb építmények és ipari szerkezetek biztonsági megfigyelésének alapja lehet világszerte - mondta Mohamed Saafi, az egyetem kutatója.
    Hozzátette: már folyik egy szélturbina betonalapjának megfigyelése az új technológiával, amellyel az anyagi és emberi ráfordítások jelentősen csökkenthetők. Véleménye szerint a festék tartóssága miatt bármilyen környezeti, és időjárási körülmények között használható, és lehetővé teszi a bonyolultan kivitelezhető megfigyelések megvalósítását is.
    A szakemberek szerint a prototípus kiállta a próbát, a vizsgálatok azt mutatták, hogy a festék nagyon hatékony, de további vizsgálatokat végeznek még Glasgowban a közeli jövőben.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu