3439917452?profile=originalBudapest, 2012. január 3., kedd (MTI) - Titán-dioxidot és félvezető kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt - idézte amerikai kutatók eredményét a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).

    Ha a festék beválik, nem kell többé a háztetőkön elhelyezni a napelemeket, ehelyett elegendő lesz befesteni az épület külső falait az új "napfestékkel".
    A Notre Dame-i Egyetem (Indiana állam) kutatói a festékhez fehérséget adó titán-dioxid nanoszemcséket adagoltak, amelyeket bevontak félvezető kadmium nanokristályokkal, majd az egészet összekeverték alkohollal és vízzel. Így végül egy aranysárga árnyalatú pasztát kaptak, ez maga a napfesték, mely a "Sunbelievable" becenevet kapta.
    Az aprócska napelemeket tartalmazó festék megvilágításkor áramot termel. A fény-elektromosság átalakítás hatékonysága az első kísérletekben 1 százalék körül volt. Ez az érték egyelőre jóval kevesebb, mint a hagyományos szilícium napcellák 10-15 százalékos hatékonysága. A kutatók szerint azonban az új festék viszonylag olcsó, bármely színben elkészíthető, ráadásul gyártásához nem szükséges olyan nagytisztaságú helyiség, mint a szilíciumcellákhoz.
    Matthew P. Genovese és kutatócsoportja a festék receptjét részletesen az ACS Nano című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertette.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu