Arannyal "véshetik" a nanorészecskéket (in Hungarian)

 3439917086?profile=originalLondon, 2011. december 9., péntek (MTI) - Egészen bonyolult térformákat "véshetnek" ki nanorészecskékből spanyol kutatók új eljárásával - számolt be róla a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

    A vésés tulajdonképpen kémiai folyamatokkal zajlik, lyukakat, apró üregeket váj ki a nanorészecskéből az alkalmazott kationos - pozitív töltésű - arany. A kutatók szerint egészen bonyolult alakzatokat, dupla falú apró tartályokat, több kamrás csőrendszereket is létrehozhatnak így, melyeket például a gyógyászatban alkalmazhatnak.
    A bellaterrai Katalán Nanotechnológiai Intézet munkatársai aprócska ezüst kockákat tettek ki kationos arany hatásának. Az elektronhiányban szenvedő aranyionok elvonták a negatív töltésű elektronok egy részét az ezüsttől. Az így megtámadott ezüst atomok ionizálódtak és feloldódtak, az arany pedig elemi formájában kivált a kocka felületén. Ahová nem jut az aranyból, ott az ezüst oldódása folytatódik atomról atomra, így alakulnak ki a miniatűr lyukak és üregek.
    Új technológiájukkal a kutatók elsősorban a gyógyászat számára kínálnak majd nanoadagolókat vagy az emberi testen belül használható, energiaelnyelő részecskéket különböző orvosi diagnosztikai eljárásokhoz.
    Az egyelőre a demonstráció szintjén lévő anyagtudományi fejlesztést a Science tudományos folyóirat legfrissebb számában ismertették.

Votes: 0
E-mail me when people leave their comments –

You need to be a member of The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu to add comments!

Join The International NanoScience Community - Nanopaprika.eu